| | Av de företag som gav ut luktisar tillverkade av 3M under 70- och 80-talet är framförallt Trend Enterprises kända för sina varierande dofter och motiv. Deras klassiska märken som är något större än en femkrona förekommer i över 100 olika varianter.
Trends historia började i en källarlokal 1972, när förskolläraren Kay Fredericks började tillverka de stora kartongskivor med bokstäver som används i klassrum än idag. Affärerna gick bra och när 3M uppfann microfragrance-tekniken, vilken gjorde det möjligt att behandla ytor med mikroskopiska bubblor innehållande doftämnen, utökade hon även Trends sortiment med luktisar.
De äldsta utgåvorna, vilka aldrig släpptes i Sverige, packades tillsammans med diplom, då tanken var att märkena skulle användas som belöning i skolor. Arken fanns därför aldrig allmänt tillgängliga utan kunde endast köpas av lärare.
Tidigt Trend-märke med tillhörande diplom. Dessa såldes aldrig i Sverige.
Första gången Trends luktisar förekom i Sverige var som bilaga i ett påsknummer av Året Runt 1982. Motivet var en söt, citrondoftande kyckling.
Den första, svenska Trend-luktisen.
När Regnbågen började sälja luktisar i Sverige ett par månader senare bestod deras ursprungliga sortiment av ett 40-tal dofter. Dessa gavs ursprungligen ut i 12-pack precis som i USA, men på grund av den höga dollarkursen tvingades de dock efter en kort tid gå över till 6-pack, då detta skulle bli mer lönsamt.
De tidigaste luktisarna på den svenska marknaden såldes i 12-pack. De allra första, svenska utgåvorna hade även texten "nyhet!" uppe till vänster på förpackningen.
Luktisarna delades snart upp i 6-pack, på grund av den höga dollarkursen. Notera även att den lilla copyrighttexten på luktisarna saknades i början.
Reklam för luktisar i Kalle Anka 31/1982.
Under det första året varierade förpackningarnas utseende mycket, även utöver den tidigare nämnda övergången från 12-pack till 6-pack. De första svenska 12-packen hade exempelvis texten "nyhet" uppe till vänster på bakgrundsarket. Även den exakta texten och förekomsten av Trend Enterprises-logotyp upptill på bakgrundsarket skiljer mellan olika utgåvor.
Utseendet på de tidiga, svenska förpackningarna för Trend-luktisar varierade.
De första svenska utgåvorna saknade även den lilla copyrighttext - © Trend -som luktisarna så småningom försågs med för att visa att de var äkta Trend-märken. Många motiv har därför varianter både med och utan copyrighttext, och i vissa fall även i variantutgåvor där texten är placerad på en annan plats än normalt eller där mindre detaljer skiljer dem från originalutgåvan. Luktisen Dill Pickle förekommer exempelvis både med texterna Dill-icious och Dill-ightful.
Olika varianter av Trend-luktisen Dillpickle, med texten "Dill-icious" respektive "Dill-ightful" samt med copyrighttext. Diplomet som visas ovan är även utformat speciellt för denna luktis.
Under de kommande åren växte luktisar till en jätteindustri, och 1984 hade en miljard luktisar sålts världen över. Vid denna tidpunkt hade Trend ett sortiment bestående av 104 olika sorter, av vilka de flesta såldes även i Sverige.
Luktisar-folder med checklist från Regnbågen. Folderns baksida innehöll även en checklist för CTP-luktisar.
Utöver luktisarna gavs det även ut mycket annat material relaterat till dessa eller som använde samma teknik, såsom luktsuddgummin, luktisar-samlaralbum, broschyrer, luktisar-berättelser och även luktisar-tatueringsmärken.
Broschyr med en checklist för Regnbågens luktisar-sorter samt två luktisar-samlaralbum.
Bilaga med en luktisar-berättelse i Goliat 8/1983.
Precis som för alla trender skulle dock intresset för luktisar förr eller senare komma att avta och 1985 genomförde Trend den ändring som av många ansågs innebära slutet på deras storhetstid. Deras luktisar hade ursprungligen en matt yta (Matte), men ändrades vid denna tidpunkt till en glansig yta (Glossy). Nackdelen med denna var att den inte klarade av att hålla kvar luktisarnas doftämnen lika väl som den matta ytan, framförallt på längre sikt. De äldre luktisarna med matt yta (vilka är de enda vi säljer i webbshopen) är därför mer eftertraktade än motsvarande märken med glansig yta, då matta märken har lyckats behålla doften trots att över 20 år har gått. Och om man förvarar sina Matte-luktisar väl så doftar de troligtvis fortfarande år 2030. | | |